top of page

Şartlar Zorlaşmaya Başladı Başarı Planınız Var mı?


Satışçılardan yüksek karlı satış yapmaları yönündeki beklenti değişmezken koşullar değişiyor, zorlaşıyor. Firmalar son dönemde fark ettiler ki istenilen kârlılığa satış cirosu ile ulaşılamıyorsa lojistik ve maliyet yönetimi ile ulaşılabilir. Çeşitli sebepler ve dünyanın içinden geçtiği bu dönemde her firmanın satışlarını yıldan yıla artırması mümkün gözükmüyor. Peki, satışçılar bu dönemde nasıl başarılı olacak? 

Satışçılar kariyerlerine, ancak bu değişen iş koşullarına ayak uydurarak başarıyla devam edebilirler. Bunun yolu eldeki imkanları en verimli şekilde kullanmaktan geçiyor. Şirket yöneticileri eski dönemlerde makul karşılanan birçok gider kalemini artık gereksiz harcama olarak değerlendiriyor. Satışçının harcırahı, havuzdaki araç sayısı, araçların yakıt gideri, temsil ve ağırlama bütçeleri, yemekler, ikramlar gibi... Bu harcama bütçelerine kısıtlama gelince satışçılar alıştıkları yoldan ilerleyemiyorlar. Başarılı olmaya devam etmek için alternatif çözümler üretmeleri gerekiyor. Burada satış profesyonelleri tarafından sorulması gereken doğru soru; "elimdeki kaynakları en verimli şekilde nasıl kullanabilirim?" sorusu.

“İmkanlar genişken başarılı olabilirsiniz. Ancak kısıtlı imkanlarla da başarılı olmak sizi iki kat daha değerli yapar.“

Satış çalışanları kendilerini ürün/hizmet bilgisi, satış sonrası hizmetler ve satış bilgisi konularında yeterince geliştirdikleri takdirde kaynaklarını en verimli şekilde kullanmış olurlar. Kaynaklarını en verimli kullanan satışçı, performansı yüksek maliyeti düşük satışçıdır.

Verimi yüksek satışçı, hedeflenen kârlılıkla ideal sürede satışı gerçekleştirir. Zamanını etkin kullanır, bir işi bir seferde tamamlar ve diğer arkadaşlarına elverişli bir çalışma ortamı yaratır. Tamamlayamadığı durumlarda ise, bahane üreten olmaktan çıkıp ders alan konumuna yükselir. Aldığı dersi bir sonraki satış sürecinde göz önünde bulundurarak başarıyı yakalar.

Verimi düşük satışçı, çok kolay yapabileceği bir satışı ürün bilgisi eksikliği yüzünden yapamazsa fiyat pahalı geldi, müşteriyi yemeğe çıkaramadım, hediye götüremedim gibi bahaneler üretecektir. İdeal sürede tamamlanacak bir satışı daha uzun sürede daha az kârla tamamlayıp kendini ve diğer çalışma arkadaşlarını fazladan yere yoracaktır.

Dolayısıyla her bahane ek bir maliyet yüküdür. Gerçek sebep, ders alarak (geri bildirim) ortaya çıkar, geleceğe yönelik olarak size ışık tutar. Kendinizi geliştirmenizi ve işinizi daha iyi yapmanızı sağlar.

Satış profesyonelleri kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak adına satış bilgisini, eğitimlerle ya da birebir çalışmalarla güçlendirebilir. Satış Terzisi bu alanda kendini geliştirmek isteyen satış  profesyonellerine yönelik birebir hizmetler sunar. Kişiye özel birebir mentorluk ya da birebir koçluk hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page