Korona virüs salgını sonrası ofise geri dönenler, yaz tatili sonrası okullara geri dönen çocuklar gibiler. Ya mutlular ya da mutsuz.
Mutlu olanlar bu süreci arkadaşlarına kavuşmak, iş yerinde de olsa sosyalleşme fırsatı olarak görüyor. Mutsuz olanlar ise sağlık riski ve hijyen koşullarından dolayı tedirgin. İki grubu da aynı ortamda bir araya getirmek takım olarak çalıştırmak gerçekten çok zor. Zorlukları yönetmenin teoride basit uygulamada zor 4 kuralı var.
Kabul Edin
Ofislere geri dönüş sürecini yönetirken herkese görev düşecek. Şunu kabul edelim;
Mart ayında, üç ay önce, evlerimize çekilen insanlar değiliz hiçbirimiz.
Üç kuruş maaş, üç kuruş prim ve bir sırt sıvazlama ile personeli motive etmeyi sakın düşünmeyin. Artık çalışmaz.
Empati Empati Empati
Hükmeden ve ben bilirim diyen yönetici tarzı, yukarıdan aşağı iletişim yönü bundan sonra çıkmaz sokak. İleri gitmek için takım olmalı, takım olmak için de fikir soran, empati kuran ve duyguyu anlayan yönetim şekli şart.
Adil Düzen
Herkese eşit şartlar ve çalışma koşulları sağlamak şart. Her şeyin başının sağlık olduğunu anladık. Sadece patron/yöneticilerin şartları değil, herkes için her zaman hijyenik ve güvenilir bir iş ortamı sunmalısınız.
Ofise geri dönüş sürecinin başında, ekiplerin kısmi ve dönüşümlü olarak gruplar halinde çalışacağını görüyoruz. Bazı şirketlerde çalışanların %25’i, bazılarında %50’si aynı anda ofiste olacak. Tüm çalışanların farklı ihtiyaçları olduğunu göz önünde bulundurun. Örneğin, toplu taşıma ile ofise gelen çalışanlar ile şirket/kendi aracı ile işe gelen çalışanların ihtiyaçları farklılık gösterir. Ya da yaşça büyük yakınlarıyla yaşayanların ihtiyaçları tek başına yaşayanlardan farklı olacaktır. Adil bir düzen sağlamak için bunun gibi birçok detay göz önünde bulundurulmalı.
Değerler
Daha önce de değindim gibi;
3 ay önce evlerine çekilen insanlar değiliz. Değiştik.
Değişime en dirençli olanlar bile değişti. Uzaktan çalışma döneminde yeni değerler kazanarak, yüreklerinde yeni değerlerle ofislere geri dönüyorlar. Kendi değerlerinizi ya da düşüncelerinizi bir kenara bırakın. Çalışanların hangi yeni değerlerle geri geldiğine, hangi değerleri önemsediğine ve hangi konularda hassas olduğuna duyarlı olmalısınız. Bunları fark etmelisiniz. Çünkü bunlar şirketinizin yeni nesi değerleri olacak. Duvardaki misyon vizyon yazılarını hükümsüz kılacak.
1 Haziran sonrası sizin “Yeni Normal”iniz nasıl oldu?
Comments