top of page

Uyum Sağlamanın 7 Püf Noktası


“Nasıl başlarsa öyle gider” sıkça karşımıza çıkan atasözü. Her sürecin en önemli aşaması başlangıç dönemidir. Satış süreci de uyum aşaması ile başlar ve en önemli aşamasıdır. Müşterisi ile sağlıklı ve güçlü bir uyum oluşturmak isteyenler için 7 püf noktası;

1. İlk İzlenim

İlk izlenimin ikinci şansı yoktur. Etkili bir ilk izlenim bırakmak için duyulara hitap edin. Çarşıda gezerken dışardan beğendiğiniz mağazaya girersiniz. Giyiminiz derli toplu, temiz ve birbiriyle uyumlu olmalı. Kendinizden emin bir ses tonu ile konuşun. İyi tokalaşın, karşınızdakinin elini “hafifçe” sıkın güç denemesi yapmayın. Ve son olarak, parfüm kullanın.


2. İsimleri Hatırlayın

Yeni tanıştığınız birinin ilk önce adını öğrenin ve ona adıyla hitap edin. Görüşeceğiniz kişinin adını biliyorsanız ilk olarak siz ismi ile hitap ederek görüşmeyi başlatın. Ben cep telefonları için arayanın kimliğini gösteren uygulamaları da kullanıyorum. İnsanları en çok kendi isimlerini duymak mutlu eder. Ve bunu ummadıkları anda sizden duyarlarsa hem sevinir hem şaşırırlar.

3. Gülümse ve Eğlenceli Ol

Tebessüm ederek olumlu bir hava yaratır, iletişimi açık hale getirirsiniz. Sohbetin ilerleyen bölümlerinde düştüğünüz komik bir durumu paylaşabilir eğlenceli kimliğinizi önce çıkarabilirsiniz. Karşılıklı tebessüm güçlü bir uyumun sağlamasıdır.


4. Aktif Dinle En sorunlu müşterinizin karşınızda bağırarak şikayetlerde bulunduğunu düşünün. Sözünü hiç kesmeden dinlerseniz bir süre sonra sesindeki inişi ve sakinliği gözlemlersiniz. Bu sırada anlattığı şikayetler hakkında sorular sorabilir, “Bundan sonra size daha iyi hizmet vermek için neler yapabilirim?” şeklinde sorular ile aktif dinleyici olursunuz. Aktif dinlemenin başlıca özelliği sürekli geri bildirimde bulunmaktır.


5. İlgi Göster

Herkes kendisi hakkında konuşmaktan hoşlanır. İşi, başarı hikayeleri ve hobileri gibi konularda konuşmaktan hoşlanır. Sizin yapmanız gereken şey bu konulara ilgi göstermek. İlgili davranmayın, ilgili olun.


6. Tavsiye ve Yardım İste

“Bana yardım eder misiniz?” sihirli bir cümledir. Çünkü yaşadığımız toplumda bizler birbirimize yardım etmeyi çok severiz. Ve yaptığımız yardımın karşılığını beklemeyiz. Müşterinizden yardım istemek ayıp değil aksine samimiyet doğuran bir yaklaşım olur. Gerçekten ihtiyacınız varsa utanmadan çekinmeden tavsiye ya da yardım talep edin.


7. Hikaye Anlat

Müşteriniz verdiğiniz ürün bilgisini, hizmetlerinizi ya da şirketinizi unutabilir. Ancak anlattığınız bir hikayeyi (düşündüren/güldüren) ve sizi unutmayacaktır. Paylaştığınız hikayeler ve olaylar ile keyifli ve kaliteli sohbetiniz ile hatırlanırsınız.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page